صحرابدر مغربی

از دزفول ویکی

صحرابدر مغربی /saḥrābedar-e maġrebi/ مجموعه چند محله واقع در جنوب شهر قدیم و مرکز فعلی شهر است. به محلات صحرابدی محلات «نعمتی» یا «نعمت خانه» هم گفته می شود که در مقابل محلات حیدری یا حیدرخونه قرار داشته اند و مطابق معمول همه شهرهای قدیمی بین محلات حیدری و نعمتی همواره اختلافاتی وجود داشته است.

موقعیت

این محلات در جنوب محله قلعه و خیابان طالقانی (سیروس قدیم) و از میدان مثلث تا پل قدیم گسترده شده اند. از آنجا که این محلات در داخل حصار شهر قدیم واقع نبوده اند نمی توان محدوده کاملا مشخصی را برای انها تعین کرد اما در سالهای اخیر این محله تا میدان یونسکو و محله های نزدیک آن گسترش یافته اند. صحرابدر مغربی به همراه صحرابدر مشرقی محلات جنوبی شهر را در بافت قدیم از اواخر دوران قاجار تا دوران پهلوی اول تشکیل می دادند. باقی محلات در این دوره در کلان محله حیدرخانه قرار داشتند.

تاریخچه

ساکنین اولیه منطقه صحرابدر از اهالی کوتی ها بوده اند.[۱]

بناها و مساجد

در منطقه صحرابدر مغربی مساجد و بناهای تاریخی زیادی واقع شده که از جمله آنها می توان به مسجد صعصعه، مسجد امام حسین جنوبی، مسجد کجبافان که دو تن از سیصد و سیزده یار خاصه صاحب زمان عج معروف به انصارالمهدی هستند و بقعه متبرکه علی مالک که دو تن از فرزندان امام علی به نام های ابراهیم و عقیل که در نزدیکی پل قدیم هستند اشاره کرد.


پانویس

  1. نجاتعلی، نصراله. فرهنگ زبان و گویش دزفولی.