پرپراق

از دزفول ویکی
پَرپَراق

پَرپَراق /pár-parāq/ که به آن پر /pár/ هم می گویند، همان دلمه برگ مو (درخت انگور) دزفولی است که به شیوه متفاوتی در دزفول تهیه می شود. واژه «پرپراق» برگرفته از دو بخش «پر» و «پراق» است: پر به معنای برگ درخت در گویش دزفولی است و «پراق» که شاید تغییر یافته «ورق» یا «یبرق» در زبان عربی باشد. ورق در عربی هم به معنای برگ درخت است هم به دلمه برگ مو گفته می شود که غذایی اصالتاً یونانی است. در برخی دیگر از مناطق شام به این غذا «یبرق» گفته می شود.


تفاوت با دلمه ترکی مرسوم

پرپراق چند تفاوت اصلی با دلمه های مرسوم در شهرهای دیگر که معمولا به شیوه یونانی و با گوشت تهیه می شوند دارد. برای تهیه هر دانه پرپراق از دو پر یا برگ تازه درخت انگور استفاده می شود بنابراین دلمه ها اندکی بزرگتر هستند. علاوه بر این در مواد داخل دلمه از گوشت استفاده نمی شود و غذا کاملا گیاهی است. از همه مهمتر رب انار است که مزه این غذا را منحصر به فرد می کند. این غذا را می توان به مدت طولانی در یخچال نگه داری کرد و معمولا به مقدار زیاد می پزند و مازاد آن را بین همسایه و فامیل تقسیم می کنند.


مواد لازم

۱ پیمانه برنج خیس خورده، ۱ کیلو برگ مو، ۲/۳ پیمانه نخود لپه خیس خورده، نصف پیمانه کشمش، نصف پیمانه زرشک، ۲ عدد پیاز، شکر، رب انار، ۱ قاشق دارچین.

طرز تهیه

برنج و لپه و پیاز تفت داده شده و کشمش و زرشک رو توی ظرفی با هم مخلوط می کنیم به مواد نمک و شکر و دارچین می‌زنیم خوب مخلوط می‌کنیم.

برگ ها را یک دقیقه در آب داغ می گذاریم تا نرم شوند و بتوانیم راحت دلمه ها را حالت بدهیم. اگر از برگ موی کنسروی استفاده می کنید آنها را چند ساعت در آب سرد بگذارید تا شوری آنها گرفته شود.

سپس دو برگ را روی هم می گذاریم یه قاشق از مواد می ریزیم وسطش به حالت بقچه ای می‌بندیم. قابلمه بزرگی انتخاب می کنیم. در کف آن برگ می چینیم. سپس دلمه ها رو می چینیم. نکته اینجاست که بین دلمه ها نباید فاصله باشد وگرنه حین پخت از هم وا می روند. در این مرحلها روی دلمه ها آب جوش می ریزیم. در قابلمه را گذاشته و چهار تا پنج ساعت با شعله کم می پزیم.یک ساعت قبل از اینکه خاموش کنیم رب انار را در آب حل می کنیم و به قابلمه اضافه می‌کنیم. شکر و نمک را بسته به ذائقه اضافه می کنیم. اگر رب ترش نبود تمر هندی هم می شود اضافه کرد. در کل طعم پرپراق باید ملس باشد.