بابا حزقیل

نسخهٔ تاریخ ‏۲۰ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۲:۰۷ توسط Amin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


بقعه بابا حزقیل /bābā hezqil/ آرامگاهی منتسب به حزقیل نبی (یا حزقیال Ezekiel) از پیامبران بنی اسرائیل و ملقب به ذوالکفل است که در محدوده محله مسجد و مجاور محله چولیان در پارکینگ خیابان شریعتی قرار دارد.

حزقیل نبی
Baba-hezqil.jpg
بقعه حزقیل نبی
نامحزقیل نبی
اطلاعات اثر
کاربریزیارتگاه
دیرینگیمنسوب به دوران هخامنشی
دورهٔ ساخت اثرمعاصر
اطلاعات بازدید
امکان بازدیددارد
بابا حزقیل بر دزفول واقع شده‌است
بابا حزقیل
مکان بابا حزقیل روی نقشه دزفول

سرگذشت

حزقيل فرزند بوزي كاهن بود كه در يهوديه متولد گرديد، در سال ۵۹۸ قبل از ميلاد، بخت النصر او را به اسارت گرفت و در زمين هاي كلدانيان ساكن كرد، او به مدت ۲۲ سال يعني از سال ۵۹۵ تا ۵۷۳ قبل از ميلاد، پيغمبری كرد. ايشان در ميان يهود، صاحب مقامي رفيع بود و تمام مشايخ بزرگ از او فرمانبرداري مي كردند، ايشان سواي مقام و مرتبت علمي و پيامبري ، در كار بنايي مهارت تام داشت. طبق نوشته متنو الاخبار، حزقيل پدر دانيال پيغمبر است، منتهي نه آن دانيال پيغمبر که معروف به دانيال اكبر است.[۱] شیخ مصطفی شیخ الاسلام عاملی پیرامون شخصیّت حضرت حزقیل پیامبر علیه السلام چنین نگاشته اند : «آن حضرت بنا بر مشهور پدر حضرت دانیال پیامبر علیه السلام و خود از انبیاء بنی اسرائیل و از فرستادگان حقیقی خداوند و صاحب کتاب آسمانی بوده است . و در تاریخ ششصد سال قبل از میلاد مسیح ( تقریباً دو هزار و ششصد سال قبل ) طبق مفاد آیات قرآن مجید و احادیث شریفه و تواریخ معتبره ظهور نموده است . آن بزرگوار بشر را به توحید و شناسایی خداوند یکتا و اخلاق فاضله کردار نیک و راستی و حقیقت و امانت و درستی و نیکو کاری و علم و دانش و تفّکر و پیروی عقل دعوت نموده است . بنابراین بهترین خدمت را به عالم انسانیّت و دانش و فرهنگ و تمدن حقیقی و سعادت و رستگاری دنیا و آخرت انجام داده است و در این راه مقدس تحمل رنج و آزار و مشکلات بسیار و صبر و استقامت بلکه فداکاری نموده است.

در تذكره الاخيار آمده است: ديگر از بقاع الخيري كه در محوطه ولايت واقع شده بقعه شريفه متبركه حزقيل پدر دانيال پيغمبر است. كه در محله مسجد من(از) محلات نعمتي خانه دزفول واقع شده . الحال در ميان خانه اي از خانه هاي محله مزبور مدفن او اتفاق شده . صندوقي كه بر سر مرقد بوده باقي مانده ، الحال او را ابو دانيال گويند كه اكثر و اغلب به زيارت او قيام مي نمايند.

بنای بقعه

لازم به توضيح است به دليل توسعه آستانه متبركه بنا وجهه تاريخي و اصيل خود را از دست داده است. بقعه بنايي ساده و آجري شامل حياطي كوچك و ايواني با طاق ساده نو ساز تير ‌آهني ميباشد. بر فراز بنا گنبدي رك از نوع شش ترك مشاهده ميشود كه كاملا نوساز و بتوني مي باشد. مزار بابا حزقیل ساده و بی آرایش است. نه آینه کاری در کار است و نه تزیین. ضمنا در روستای کفل عراق نیز بقعه ای منتسب به حزقیل نبی وجود دارد. در ایران یهودیان بسیاری به زیارت بقعه دانیال نبی در شهر شوش و بقعه حزقیل در دزفول می روند. در تاریخ طبری مدفن او بین حله و کوفه نوشته شده است.


پانویس

  1. «آرامگاه حزقیل نبی دزفول». تریپ یار.